Skąd się bierze chałwa

Jeśli już mamy wybrać jakieś słodycze, to na pewno warto zdecydować się na takie produkty jak chałwa czy sezamki. Najlepiej jednak przygotować taką przekąskę samodzielnie, ponieważ w ten sposób możemy kontrolować ilość cukru, jaki znajduje się w naszych słodyczach. Można także dodać cukier trzcinowy czy odrobinę miodu. Warto więc wiedzieć, jak sobie takie coś smacznego przygotować. Chałwa i sezamki to przede wszystkim sezam. W tym pierwszym przypadku nie zawsze jest to dla nas takie oczywiste, więc na pewno warto się nad tym zastanowić i wybrać dla siebie takie opcje, jakie będą dla nas najbardziej komfortowe. Przede wszystkim trzeba kupić dobrej jakości sezam i zacząć go lekko prażyć. Następnie sezam należy rozdrobnić na gładką pastę. Można dodać odrobinę oliwy. Wszystko to można wykonać za pomocą blendera z odpowiednią końcówką, więc na pewno warto mieć to na uwadze. Tak przygotowana pasta z sezamu stanowi podstawę naszej chałwy, ale można ją wykorzystać także do innych potraw, zarówno słodkich deserów, jak na przykład sernik, jak i dań głównych czy innych przekąsek. Warto zatem zastanowić się nad taką komfortową opcją do wykorzystania, zwłaszcza, że tahini można bardzo łatwo przygotować, jeśli tylko mamy czym rozdrobnić sezam. Taka przekąska na pewno nam posmakuje i sprawi, że będziemy zadowoleni z tego, co możemy tym sposobem sobie zapewnić, a to jest przecież najważniejsze. Chałwa to świetna przekąska, zwłaszcza jeśli przygotowujemy ją samodzielnie i nie dajemy tak dużo białego cukru, co w produktach gotowych.

You may also like...